Hvordan virker akupunktur?

Virkningsmekanismen af akupunktur er ikke klarlagt i detaljer, men det er alment accepteret, at man ved akupunktur fremkalder en lokal inflammatorisk proces med frigørelse af neurontransmitter og efterfølgende påvirkning af det perifere nervesystem (Stux).

 

 

En smertefuld impuls medieres normalt via C-fibrene, og løber primært til 2. lag af baghornene. Hvis der ikke iværksættes en behandling fortsætter disse impulser til 5. lag af baghornet, hvor de krydser over og løber via tractus spinothalamicus til højere centre i hjernen, og vi registrerer en smerte.

 

 

Det er den simpleste form for smertelindring, men andre mekanismer er involveret i den smertestillende proces.

Således er det vist, at A-d-fibrene også fortsætter til 5. lag af baghornet og ascendere til højere liggende centre i midthjernen.

Det er vist at raphe magnus nucleus, der er beliggende i midthjernen, sender descenderende fibre til 2. lag af baghornet og via interneuroner har en frigørelse af enkefalin.

Herud over er det vist, at raphe magnus nucleus via serotonin medvirker til dannelsen af endorfin, der har en generel smertestillende effekt. Yderligere formodes det at thalamus og hypofysen medvirker i dannelsen af endorfin.

 

 

Den smertestillende effekt af akupunktur på ekstra-segmentalt niveau.

Fra 2. lag af baghornet fortsætter A-d-fibrene, efter overkrydsning, til centre i midthjernen. Herfra går descenderende fibre til 2. lag af baghornet og der frigøres enkefalin på dette niveau.

 

    1. SG = Substantia Gelatnosa
      EL = Enkefalinerge interneuroner
      Enk = Enkefalin
      W = Waldayer Celler
      ALF = Funiculus anterolateralis
      DLF = Funiculus dorsolateralis
      nRM = Nucleus Raphe Magnus
      5HT = Serotonin

 

Der er lukket for kommentarer.