Omkring Akupunkturnyt

Akupunktur for professionelle

 

Akupunktur magasinet er primært for læger, tandlæger, kiropraktorer, fysioterapeuter og andre professionelle udøvere af akupunktur

 

Velkommen til akupunkturnyt.dk

 

Siderne er dedikeret til akupunktur med en videnskabelig baggrund.

Vi udkommer ad hoc, men bloggen opdateres løbende.

Du kan læse arkiverne om undersøgelser, cases, abstracts og andet der har med moderne akupunktur at gøre.

Til gengæld skal du ikke forvente at finde oplysninger om yin, yang, 5 element teori eller andet, der læner sig op af TCM.

Det er redaktionens mening, at det er vel beskrevet andre steder på nettet og derfor ikke behøver plads på et site, der beskæftiger sig med akupunktur på et naturvidenskabligt grundlag.

Siden er gratis og udelukkende til professionel brug, og ideen er, at læger, tandlæger, kiropraktorer, sygeplejersker og fysioterapeuter kan søge svar og oplysninger om, hvad der foregår indenfor den videnskabelige akupunkturs verden.

Man kan, som professionel udøver af akupunktur på et naturvidenskabligt grundlag, frit stille relevante spørgsmål til panelet, samt følge med i hvad der sker indenfor “vores” verden i form af akupunkturkurser og kongresser.

Endvidere har du mulighed for gratis at abonnere på vores nyhedsbrev.

Som noget nyt har vi fået en søsterside på engelsk: Acupuncture news

Rigtig god fornøjelse.

 

Palle Rosted Speciallæge i akupunktur

Tandlæge Mads Bundgaard

 

8 Kommentarer til Omkring Akupunkturnyt

  1. hanne Christensen skriver:

    Har du/I hørt om fænomenet Lifewave som skulle være et behandlingsmiddel i form af plastre som baserer sig på meridian/akupunkturteorien. Disse plastre siges at sende energifrekvenser via meridianbanerne og påstås at virke på mange forskellige lidelser og bl.a. som smertebehandling. Da jeg får spørsmål fra patienter omkring dette kunne det være interessant at høre fra seriøse akupunkturbehandlere hvad I mener om dette.

    Tak på forhånd

    fysioterapeut Hanne Christensen

    • Mads skriver:

      Som det nok fremgår af hele dette site, hylder vi ikke ligefrem meridianbanelæren, vi opfatter den som et praktisk kort, men udokumenteret videnskabligt.
      Mvh Mads

  2. Torben Eriksen skriver:

    Som uddannet i Gunn akupunktur fra Vancouver Canada vil jeg gerne spørge om jeres holdning til denne infaldsvinkel! Konceptet er baseret på teorien om at det segmentelle niveau/radix er bestemmende for vævets tilstand i periferien. Når f.eks. en klient oplever udstråling til arm eller ben, skyldes det derfor sekundær neuropatien/ denervation af radix, ofte forårsaget af spondylose eller traume i/omkring nervens udspring. De kliniske tegn på neuropatien er motorisk ved muskelforkortelse og evt. svaghed, sensorisk hyperalgesi/sensoriske forandringer samt autonomt ved trofisk påvirkning af vaso- sudo- og pilomotor. Behandlingen er naturligvis via akupunktur at afspænde det paravertebrale system (særligt semispinalis og multifidi) tæt på nervens udspring og herved optimere nervens neurale flow samt vævets helbredstilstand i derma- myo- sclero- og vicerotom.
    Vi er som fysioterapeuter på en smerteklinik samt i en fysioterapi, utrolig glade for Gunn akupunkturen (også benævnt IMS – Intramuskulær stimulering) da den er utrolig effektiv overfor mange symptombilleder. Hvad er Jeres holdning til denne type akupunktur? Kender I til studier der underbygger evidensen bag?
    Mvh Torben Eriksen http://www.oecs.dk

  3. Palle Rosted skriver:

    Hej Torben,

    Jeg kender godt Chann og har faktisk besøgt ham for mange år siden og observererede hans behandlinger. Hans ide om en meget segmental indfaldsvinkel falder helt i trit med min egen opfattelse.

    Imidlertid mener jeg, at hans opfattelse af neuropatiske smerter bliver opfattet for bogstaveligt, men der er rigtig meget i hans opfattelse, og totalt set giver det en god forståelse.

    Hans opfattelse af selve behandlingen, kan godt virke lidt komisk. Han behandler ganske simpelt mm. multifidii etc. med et “hjemmelavet maskingevær.” På det punkt mener jeg, at han går over stregen. Jeg har stor respekt for ham, men jeg deler ikke hans opfattelse af maskingeværet. På det punkt, vil hellere skyde en gang og ramme rigtig.

    Jeg kender de fleste af hans arbejder. Han forærede mig sit kompendium, da jeg besøgte ham.

    Som sagt – jeg har stor respekt for ham – jeg deler langt hen ad vejen hans synspunkter – men synes de skal modereres. Jeg tror ikke vi kan ramme alle disse småmuskler helt inde ved columna med en nål. Det er muligt at Jeres eller kiropraktorerne kan påvirke disse muskler. Vi kan måske gøre det, hvis det bliver styret ved enten ultralyd, scintigrafi eller rtg.

    Håber min opfattelse løser lidt op for Jeres spørgsmål og ikke bare kan besvares med et ja eller nej.

    Mange hilsner og God Jul

    Palle

  4. Torben Eriksen skriver:

    Hej Palle og Mads.
    Spørgsmål 1:
    Kan I fortælle mig om jeres opfattelse af segmentel akupunktur i forhold til indstikssteder? Kan det anses som en regel at man altid behandler centralt i det paravertebrale system, udfra den segmentelle reference til smerteproblemet?
    Spørgsmål 2:
    Der er et stort overlap til de kinesiske punkter hvor f.eks. en ischias behandles lumbosacralt svarende til nervernes udspring. Således kan en del af TCM vel også betragtes delvis segmental? trods det er en meget anderledes teoretisk indfaldsvinkel!
    MVH Torben Eriksen

  5. Palle Rosted skriver:

    Hej Torben,

    Tak for dine spørgsmål. Desværre kan man ikke svare helt kategorisk på dine spørgsmål. Som en grundregel er der en sammenhæng mellem segmental akupunktur og indstiksstedet. Fx bliver lungerne innerveret fra C5 til Th5, Og det er de rammer, man skal anvende, når man fx behandler astma.

    Imidlertid er det ikke muligt at relatere det til det paravertebrale system, da det i sagens natur er spinalt og ikke centralt. Ganske vist findes der Front-Mu og Back-shu punkter, som er beliggende på enten forsiden af thorax eller på ryggen, men det relaterer altid i forhold til segmenterne C5 til TH5. For andre organer eller bevægeapparatet er det andre segmenter, man anvender.

    Hvad angår fx en ischias, skal du tage innervationen af de relevante punkter som udgangspunkt. Det svarer for de fleste muskler i den region til L5 og S1. Rent behandlingsmæssigt finder man bare nogle ømme punkter i disse to segmenter.

    TCM arbejder bestemt også på segmenter, men det er nu ikke hele sandheden. Generelt arbejder man kun med det perifere nervesystem og dermatomerne, men ret beset bør vi også inkludere myotomer og sclerotomer, og så bliver det lidt besværligt, da fx dermatomer og sclerotomer ikke har den samme topografiske beliggenhed.

    Hvis du anvender dette udgangspunkt, så får du hovedpine, og alt kan forklares neurofysiologisk.

    Mange hilsner

    Palle

  6. Inge Sandal skriver:

    Onsdag den 16. januar 2013 var der en god artikel i 24timer om anvendelsen af akupunktur. Sundhedsøkonom på Syddansk universitet Kjeld Møller Pedersen er overrasket over hvor god dokumentation, der er for at akupunktur virker og der omtales en undersøgelse fra York, der dokumenterer den samfundsøkonomiske gevinst.
    Der er endv. en udtalelse fra sundhedsministren, der vil bede sundhedsstyrelsen se på disse resultater og revurdere akupunkturs anvendelse til kroniske smerter.
    Artiklen der refereres til er: Cost and consequences of acupuncture as a treatment for chronic pain: A systematic review of economic evaluations conducted alongside randomised controlled trials. Complementary Therapies in Medicine (2012) 20, 364-374.

  7. Mads skriver:

    Tak for linket Inge, du er nu på forsiden! :-)