Kontaktinformationer

Betingelser:

  1. Du er professionel udøver af evidensbaseret akupunktur.
  2. Du har lyst til at deltage i en sober debat om evidensbaseret akupunktur

så kan du tilmelde dig nyhedsbrevet på akupunkturnyt@gmail.com

Hvis du vil se et eksempel på nyhedsbrevet kan du klikke her

16 Kommentarer til Kontaktinformationer

  1. Kirsten Dahl Andersen skriver:

    Jeg bruger akupunktur dagligt i min klinik som praktiserende læge. Jeg er blevet spurgt om jeg kan hjælpe en kvinde med relativt kraftigt lymfødem efter cancer mamma operation. Jeg kan ikke finde noget litteratur på området, kan I hjælpe

  2. Palle Rosted skriver:

    Der findes ingen behandling i akupunkturregi for lymfødem. Lymfødem må opfattes som en absolut kontraindikation for akupunktur, pga. infektionsfaren. Det er lovligt at give akupunktur andre steder i kroppen, men ikke i eller omkring den pågældende arm.

  3. Pia Linneberg skriver:

    Hej Palle,
    Jeg er fysioterapeut og bruger akupunktur (vestlig) som en del af min behandling. Jeg er blevet kontaktet af en hospitalsindlagt patient, som desværre har brækket nakken og er blevet lam fra nakken og ned. Han har mange neurogene smerter som gør anden behandling svær og han har spurgt mig, om jeg mener, at akupunktur vil kunne hjælpe på smerterne. Jeg har ikke kunnet finde noget på området. Kan du hjælpe? Venlig hilsen Pia

  4. Palle Rosted skriver:

    Hej Pia,

    Den er rigtig svær. Umiddelbart vil jeg sige, desværre vi kan ikke hjælpe patienten. Det er helt klart en specialistopgave, og selv da vil jeg have mine betænkeligheder. Det jeg hæfter mig ved er hans neurogene smerter. Jeg vil gerne se ham for at vurdere situationen. Han kommer selvfølgelig for at betale for det, men hvis jeg kan se et lyspunkt i hans behandling, er der intet til hinder for, at du fortsætter behandlingen, hvis den overhovedet er mulig. Hvad angår lammelsen, er det håbløst. Hvad angår smerterne – måske. Desværre kan jeg ikke bare give dig en opskrift. Jeg er nødt til at se ham selv. Jeg har arbejdet en del med neuropatiske smerter og har til tider haft held med at behandle sågar thalamiske smerter, men det er fandeme svært.

    Nu bor jeg i Sverige, så det er ikke så tit, at jeg kommer til Danmark. Imidlertid er jeg i Danmark på torsdag eftermiddag, hvis det kan bruges til noget (Københavsområdet). Næste gang bliver først i marts.

    Mange hilsner

    Palle

    • Pia Linneberg skriver:

      Hej Palle,
      Mange tak for dit hurtige svar!
      Jeg selv har desværre meget lidt erfaring med neurogene smerter og kunne også kun konkludere, at det desværre nok lå uden for mine egne kompetencerammer og at der skulle en specialist til.
      Det er desværre ikke engang mig, som træner med patienten nu. Han gik hos mig på den fysioterapiklinik, hvor vi også behandler med akupunktur inden at han kom til skade og blev hospitalsindlagt og har så kontaktet mig nu, for at høre om jeg kunne hjælpe ham.
      Jeg ved, at han håber på, at lammelserne vil reduceres, men ulykken skete i september og der er stort set ikke sket nogen bedring, så udsigterne er ikke gode og det tror jeg, at han er ved at affinde sig med -det er smerterne, som han ikke kan holde ud.
      Han er inde og blive opereret idag, så sandsynligheden for, at han er til noget imorgen er nok desværre ret lille.
      Må jeg formidle kontakten videre via en mail eller et nummer han kan kontakte dig på?

      Mange hilsner
      Pia

  5. Palle Rosted skriver:

    Hej Pia,

    Der er kun en ting at gøre. Se om der er nogen effekt efter operationen. Du må gerne kontakte mig igen, hvis du har behov. Nu aner jeg ikke, hvad det er for en operation, han skal have, men se det an i nogle uger. Jeg er ikke superoptemist, men til tider bliver man glædelig overrasket.

    Mange hilsner

    Palle

    • Pia Linneberg skriver:

      Hej Palle,

      Godt vi ser det lige lidt an og krydser fingre -det kan jo ikke skade.
      Igen tak for dine svar, det er guld værd at have et forum, hvor man kan vende sine tanker med andre og klogere udøvere af akupunktur.

      Venlig hilsen
      Pia

  6. elisabeth Christiansen skriver:

    hej Palle Rosted.
    jeg arbejder som fysioterapeut på en rygkirurgisk afdeling.jeg har i et års tid givet akupunktur mod postoperativ kvalme, bruger PC-6. Mit spørgsmål er, hvor mange gange kan man stikke i det samme punkt. Nogle pt. har kvalme over flere dage. Akupunkturen hjælper, men varer få timer.
    jeg har et spørgsmål til punktet og udmåling, startede med at sætte nålen 1 cun, men den skal vel egentlig sættes længere proximalt efter lærebogen. venlig hilsen Elisabeth christiansen

    • Mads skriver:

      Hej Elisabeth, Palle er ude at rejse, så jeg svarer for ham. PC-6 sættes 2 cun fra håndledssfuren, gerne med en permanål, der så løser dit problem med kvalmen, der varer flere dage. Lad permanålen sidde i 4 dage.
      Mvh Mads

  7. Bettina Kølln skriver:

    Hej Palle Rosted
    Jeg er sygeplejerske og arbejder med akupunktur til bl.a. dystoni ptt., men herunder har vi så fået en patient med tinnitus og hende vil vi gerne forsøge at hjælpe med akupunktur. Hun får i forvejen botulinum toxin i forskellige ansigtsmuskler.
    Kan vi hjælpe hende og i så fald hvilke punkter skal vi bruge?
    På forhånd tak.
    mvh Bettina Kølln

  8. Palle Rosted skriver:

    Hej Bettina,

    Man kan med held behandle tinnitus med akupunktur. De fleste tilfælde skyldes en dårlig cirkulation i nakken og dermed øret. Det er a. vertebralis, der er den store stygge Ulv.

    Du skal behandle bilateralt i punkterne GB-20, GB-21 og SI-16 en gang om ugen op til fem behandlinger. Så skal der være en signifikant effekt. Hvis der er det kan du bare fortsætte, men lave intervallerne længere.

    Hvordan går det i øvrigt med jeres torticollis patienter?
    Mange hilsner

    Palle

    • Bettina Kølln skriver:

      Hej Palle

      Tak for svaret. Det svarer nogenlunde til hvad vi gør nu, der har ikke været den store effekt, men der er nogle forsøg tilbage. Så vi håber. Jeg har desuden sat 2 stk. nåle i GB21 og 2 stk i BL10,5.
      Det går godt her med aku. til vores torticollis ptt. Vi har et program hver mandag til de ptt. som har behov for lindring vha. akupunktur i den periode hvor botulinum toxinen ikke virker Eller hvis de har fået en utilstrækkelig behandling.
      Vi håber dog på et tidspunkt at få mulighed for et udviddet kursus, så vi kan behandle lidt mere på egen hånd.

      mvh
      Bettina

  9. Andreas skriver:

    Til Palle Rosted.

    Jeg er fysioterapeutstuderende og er i gang med at skrive mit bachelorprojekt, som omhandler akupunktur til kroniske lændesmerter. Jeg håber, at du kan hjælpe mig med et spørgsmål jeg har om Hegu akupunktur. Spørgsmålet går på, at jeg mangler noget uddybende litteratur omkring Hegu akupunktur. Kan du hjælpe?

    Mvh Andreas

  10. Palle Rosted skriver:

    Hej Andreas,

    Interessant spørgsmål, men desværre irrelevant i denne sammenhæng. Problemet er, at alt for mange påstår at punktet Hegu, som er lig med Li-4, der ligger mellem første og anden finger, at netop dette punkt har næsten guddommelige egenskaber. Det er helt forkert. Desværre hører man alt for tit, at dette eller hine punkt er godt for et eller andet. Jeg skal lige understrege, at det bestemt ikke er for at at give dig en røffel, eller fornærme dig. Det er ganske simpelt et nødråb om, at hvis vi skal anvende akupunktur til en eller anden lidelse, så skal behandlingen bygges på en logisk deduktion og ikke på totalt udokumenterede dogmer.

    Så lad os begynde forfra. Du vil gerne fortælle noget om akupunkturs anvendelse ved lændesmerter. Godt – det er vores udgangspunkt. Det eneste vi har at bygge på er det perifere nervesystem. De spinalnerver, der påvirker lænden og for at gøre det mere bredt er L1 til S4. Det er altså vores logiske udgangspunkt. Det er fuldstændigt tåbeligt at anvende et punkt som LI-4. Det er C6 segment. Nu kan du stille dig selv spørgsmålet, hvad f….. har en spinalnerve i nakken med lænden at gøre?

    Glem for Gud skyld den uvidenskabelige tese, at LI-4 har noget med lænden at gøre. Vi har allerede vist, at LI-4 ikke har en speciel effekt for noget som helst. Man har påstuleret, at LI-4 havde en effekt for ansigtssmerter. Det er noget vrøvl. Allerede Svend Andersson i Göteborg viste det i 1976. Desværre var der ingen, der læste det arbejde og forstod det.

    Efterfølgende kan du se, at vi har vist, at LI-4 ikke har noget med ansigtssmerter at gøre. Der er også logisk fordi ansigtet er innerveret af N. trigeminus og N. facialis, og de har bestemt intet med spinalnerverne at gøre.

    Acupunct Med. 2003 Sep;21(3):92-9.
    Can acupuncture reduce the induction time of a local anaesthetic?–A pilot study.
    Rosted P, Bundgaard M.

    Weston Park Hospital, Sheffield, UK. Prosted@aol.com

    Abstract

    We report on a pilot study we undertook to investigate if segmental acupuncture treatment, given two minutes prior to a regional inferior dental block (ID) with Prilocaine Hydrochloride, would reduce the onset time of a local anaesthetic. Thirty healthy people, who needed a regional inferior dental block (ID) as part of dental treatment in the lower jaw, were randomly allocated to three groups. They received segmental acupuncture, heterosegmental superficial acupuncture, or standard treatment (regional inferior dental block) without acupuncture. In the segmental acupuncture group, acupuncture was given within the innervation of the trigeminal nerve. The needles were left in for two minutes, followed by a regional inferior dental block (ID). In the second group, acupuncture needles were inserted superficially in extra-segmental points and left in for two minutes without stimulation, followed by the regional inferior dental block. A control group received standard treatment only, of a regional inferior dental block. The concept ‘pain free for dental work’ was defined as ‘patients reporting pins and needles in the lower lip’ and measured by a drilling test. Patients who reported no pain during the drilling test were included in the study. The time from administration of the injection to the patients’ reporting pins and needles was recorded by an independent dental nurse. All tested patients reported sufficient anaesthesia during the drilling test. In the segmental acupuncture group, anaesthesia was achieved after 62 seconds, compared to the heterosegmental superficial acupuncture group, who took 115 seconds and the control group, who received standard treatment only, and took 119 seconds. The difference between the segmental acupuncture group and the heterosegmental superficial acupuncture group was statistically significant (p < 0.015); the difference between the segmental acupuncture group and the control, who received a regional inferior dental block only, was also significant (p < 0.032). No significant difference was found between the heterosegmental superficial acupuncture group and the control group who received a regional inferior dental block only (p < 0.84). It appears from this pilot study that the onset time of local anaesthesia is reduced if segmentally administered acupuncture is given prior to the regional inferior dental block. However, it needs to be reproduced including objective measurements.

    Her ser du helt klart, at LI-4 ikke er så guddommelig, som alt for mange behandlere tror.

    Hvis du vil lytte til et godt råd, så er det eneste du ved, er at vi har et perifert nervesystem. Det skal være dit udgangspunkt. Alle dogmer, der ikke kan bære vand, kan du bare klassificere som vrøvl.

    Beklager, at jeg er så barsk, som sagt er det ikke personligt, men en af grundene til at forskning omkring akupunktur i alt for mange tilfælde for en finger nedad. Man bygger det på obsolete dogmer. Du skal bygge videnskab på fakta, ikke ammestuehistorier.

    Held og Lykke med dit projekt, gå hjem og fordøj min betragtninger. Måske er du enig, måske det modsatte.

    Palle
    Ass. Professor Shefield Universitet, Overlæge smerteklinikken Weston Park Hospital, Sheffield, England

  11. Mads Bundgaard skriver:

    Prøv at se på det svenske SBU, der ligger en gennemgang af emnet. :-)

  12. Andreas skriver:

    Hej Palle.

    Tak for dit meget ærlige svar. Men jeg tror, at du har misforstået lidt mit spørgsmål omkring Hegu akupunktur. Mit projekt omhandler ikke dette ene punkt, men stiller tværtimod kritik af dette, og jeg håbede, at du kunne hjælpe mig dit svar på dets virken og effekt. Eller et godt bud på noget ordentlig litteratur omkring, da det ikke er til at opdrive. Men man må sige, at du svarede mig ærligt:). Jeg er nemlig fuldstændig enig med dig omkring at meget af forskningen omkring akupunktur får fingeren nedad af det, som jeg læst.

    Tak for dit svar.

    Mvh Andreas